Filipova kuchařka - Donuty


Jako malá jsem strašně milovala koblihy. Vlastně, co to kecám? Miluju je pořád, ale když jsme byly s Teou malé, vzala nás babička na Korfu. To, že to tam bylo úžasné, Vám asi říkat ani nemusím. Tak ale k věci. To jsme se jeden dovolenkový den smažily na pláži, sledovaly cvrkot a měly na něco chuť, ale takovou tu šílenou, kterou nezajíte jen tak něčím.
A víte, jak po plážích chodívali prodejci dobrot? Tak se tam, z čista jasna, jeden objevil. Měl v rukách dlouhé tyče a na nich měl navlečené donuty, ale ne ledajaké. Tyhle byly obří. Byly voňavé a obalené v krystalovém cukru se skořicí. Mňam. No a ten pán šel okolo, zeptal se babičky, zda nechceme a než stačila cokoliv říci, hned dva po nás hodil a natahoval ruku na peníze. Babča nám je chtěla koupit, ale byly drahé. No, ale to nebyla ona, kdyby si neuměla poradit. Pán byl tak v jejím věku a uměl lámanou němčinou. Babička parkrát zamrkala, zaculila se a jeden donut byl zadáčo! Ó, jaká to byla radost. A jak to chutnalo? Naprosto dokonale. Krystalky cukru jsme měly až za ušima.
V té době se u nás prodávaly jen ty pidi donuty v ZOO, za šílený peníze a ani to za to nestálo.
Teď už jsou téměř všude k dostání v různých příchutích a barvách, ale stejně, nejlepší jsou ty obalené v cukru.
A protože už na ně taky máte chuť, tak můžeme vesele začít.
Vůbec se nemůsíte bát toho, že jsou z kynutého těsta. Pokud se budete držet receptu a necháte těsto kynout někde hezky v teple a bez průvanu, tak se dílo podaří. Slibuju.

Ilustrace do knihy


Donuty

Připrav si hlubokou pánev na smažení, nebo friťák, váleček a 2 sklenice na vykrajování - na donut a jeho díru.


  • 340 gramů hladké mouky
  • 30 gramů cukru krupice
  • 1 sušené droždí, nebo čerstvé - 1/2
  • vanilkový cukr
  • 1 vejce
  • 25 gramů másla
  • 110 mililitrů vlažného mléka
  • olej na smažení
  • misku cukru na obalení donutů
Připrav si kuchyňského robota, dej do něj hák.
V mističce vidličkou prošlehej vejce, vanilkový cukr a mléko.Nakonec do toho přimíchej droždí.
V míse, která půjde do robota, si smíchej suché ingredience, přidej máslo a pomocí robota propracuj, pak postupně zapracuj směs s droždím. Můžeš vše hníst i v ruce, ale zabere to více času.
Uhněteš z toho měkké, mírně lepivé těsto. ( Pokud by bylo těsto moc lepivé a řídké, přidej trochu mouky.)
Nech ho 1 hodinukynout na suchém místě, kde není průvan. Mísu s těstem přikryj suchou utěrkou.
Po vykynutí si trochu popraš moukou vál a prohněť těsto, aby si z něj dostal bubliny. Bude to trvat asi tak 3 minutky.
Z těsta vytvaruj bochánek a nech 45 minut kynout.
Po uplynutí doby, vyválej těsto na 1cm silná plát a vykrajuj donuty. Větší sklenicí vykrojíš základní tvar donutu a díru vykrojíš, třeba menším panákem, takovou tou pidi skleničkou, ze které rodiče obvykle pijí rum, nebo jiný ozdravný likér. Ty vnitřky, co zbydou, si nech a usmaž je s donuty.
Donuty necháš kynout pod utěrkou dalších 30 minut.
Mezitím ti rodiče, pokud si dítě školou povinné, připraví vysokou pánev s olejem, nebo friťák. Donuty musí plavat, takže olejem moc nešetřete.
Smaž je z obou stran dozlatova. 
Ještě teplé je obaluj v misce s cukrem, kam můžeš přidat i skořici,kakao, nebo je můžeš ozdobit roztopenou čokoládou. Možností je milion.

"Nástroje" na vykrajování donutů




My si s dětmi řekli, že si na ně vyrobíme ještě polevu, protože je nebaví jen ty s cukrem. To se prostě smíchá moučkovej cukr s trochou mlíka, přidá se nějaký barvivo, nebo místo mlíka dáte třeba rozmixovaný jahody, nebo rybíz, ale malinko, nebo budete muset pořád přidávat cukr, a nakonec zjistíte, že máte polevu na rok. :D









LOVE VOLE <3 a nechte si chutnat.












Komentáře

Okomentovat

Oblíbené příspěvky